Pierwszy wysiew warzyw

pierwszy wysiew warzyw
24 stycznia, 2023 0 Komentarzy

Ostatni tydzień stycznia i pierwszy wysiew warzyw w kwadrze liścia (23-29 stycznia). W tym roku zaplanowałam wysiewy zgodnie z fazami księżyca, zobaczymy jakie będą tego efekty. Według kalendarza biodynamicznego w czasie przybywającego księżyca, rośliny rosną w górę, a ich korzenie są silniejsze. Nów – do I kwadry – to najlepszy czas do siania i sadzenia warzyw, których plonem są liście.

Jaka ziemia do wysiewu warzyw?

Ja przygotowałam ziemię kompostową, która już jesienią była przesiana i czekała w szklarni. Przygotowanie ziemi polegało na wyprażeniu w piekarniku w temperaturze 90 °C przez 30 min. W tam tym roku używałam ziemi kupionej w sklepie ogrodniczym, natomiast w tym zdecydowałam się na własne podłoże. Następnie wymieszałam ziemię z perlitem, ponieważ nadaje on lekkości, napowietrza, poprawia ukorzenienie dzięki czemu nasiona mogą łatwiej wykiełkować. Można też stosować wermikulit. Przygotowałam dwie multiplaty, jedną na sałaty, drugą na rośliny kapustne.

Ponieważ, jest to pierwszy wysiew warzyw i to w styczniu wykonałam go tak by nie pikować, a wysadzić sadzonki na grządkę w szklarni jak wykształcą z dwa liście właściwe. Dlatego w otworach multidoniczki wysiałam po jednym (warzywa kapustne) lub trzech nasionach (sałaty, szpinak). Pikowanie spowalnia wzrost rośliny, więc jeśli zależy nam na wczesnych zbiorach myślę, że lepiej nie pikować. Następnie tacki z multiplatami postawiłam na oknie od strony wschodniej. Jak tylko rośliny wykiełkują przeniosę je do szklarni i przykryję białą agrowłókniną.

Pierwsze wschody sałat, kapustnych, powinny być widoczne po 4-5 dniach. Temperatura wzrostu sałat to 5-15℃, szpinaku 2-18℃, brokuła 15-24℃, jarmużu 2-20℃, kalafiora 15-20℃, kapusty 10-20℃, kalarepy 8-18℃.

Warzywa jakie wysiałam to:

  • roszponka,
  • jarmuż Kapral (odmiana średnio wczesna),
  • brokuł Cezar (odmiana średnio wczesna),
  • kalafior Bora (odmiana bardzo wczesna),
  • kapusta czerwona Haco (odmiana bardzo wczesna),
  • kapusta biała Ditmarska (odmiana najwcześniejsza),
  • kalarepa Wiedeńska Biała (odmiana wczesna),
  • sałata krucha-lodowa TARZAN (średnio wczesna),
  • sałata Lollo Rossa (odmiana o karbowanych liściach z przebarwieniami),
  • sałata rzymska,
  • sałata masłowa Królowa Majowych (odmiana wczesna),
  • szpinak olbrzymi zimowy,
  • szpinak Metador.

Szklarnia jest nieogrzewana, czy brokuł i kalafior się uda w tak wczesnym terminie zobaczymy 🙂

Aktualizacja

Sadzonki przepikowane końcem lutego. Wyniesione do szklarni w marcu, po kilka doniczek – nie wszystkie w ten sam dzień. Końcem marca kalarepa i brokuł wysadzony na grządkę, przykryte agrowłókniną przed zapowiadanymi ujemnymi temperaturami i opadami śniegu.

Kliknij, aby ocenić ten post!
[Całość: 0 Średnio: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *