Zbiory i przetwory z pomidorów
Sierpień to pełnia sezonu zbioru pomidorów, jeśli udało się wyhodować zdrowe rośliny. U mnie w tym roku w szklarni udane zbiory, piękne dojrzewają pomidory różnych odmian, dlatego tak kolorowo. W gruncie niestety zaczęły chorować i choć zaraza dopadła je później niż w tam tym roku, to tak już pewno nie zdążą dojrzeć. Może jakby ten sezon rozpoczął się wcześniej, to i w gruncie w sierpniu pomidory były by do zbioru. Tak różne zdania mają ogrodnicy na temat wysiewu pomidorów, jedni sieją w marcu inni w lutym, a są i tacy co sieją dopiero w kwietniu. Ja pomidory, które mam w gruncie wysiałam w pierwszym tygodniu marca, jak na moje tereny termin jest dość późny. Jednak pomidory z przeznaczeniem do gruntu, również będą wysiewać w lutym tak jak te do szklarni, tylko przesadzę je w większe doniczki by czas zimnych majowych dni spędziły jeszcze w szklarni. No tak, ale nie o wysiewach pomidorów tylko o zbiorach i jakie przetwory z pomidorów, a ja myślę już o kolejnym sezonie 🙂
Przetwory z pomidorów
Zebrałam sporą ilość pomidorów, z których zrobiłam przecier pomidorowy z przepisu Ani – polecam. Z kolejnych zbiorów zrobiłam pomidory pieczone z przepisu Asi, który również polecam. Myślałam, że to już będzie tyle jeśli chodzi o przetwory, ale zbiory trwają i zrobiłam jeszcze ketchup, dodałam jednak tylko połowę octu. Ania pisze o tym w przepisie, aby przyprawy dodawać według gustów smakowych.
Najlepsze na przetwory są według mnie pomidory Lima, które mają dużą ilość miąższu, oraz twardą skórkę, łatwą do obrania. Podobnie pomidory Denar, Kmicic i San Marzano, również są dobre do przetworów, jednak do bieżącej konsumpcji nie maja zbyt wyraźnego smaku. Ja, tak wszystkie odmiany czerwonych pomidorów przerabiam, daję również te ciemne. Nie daję tylko koktajlowych, bo one często są bardzo wodniste.
Właściwości zdrowotne pomidorów
Cały czas podjadam pomidorki koktajlowe będąc w szklarni, większe zrywam na śniadanie do kanapki lub na sałatkę z mozzarellą. Pomidory zawierają witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, potas który korzystnie wpływa na pracę serca i układu nerwowego oraz likopen, który pomaga w ochronie przed chorobami serca. Co ciekawe likopen jest lepiej przyswajalny przez organizm po ugotowaniu lub upieczeniu pomidorów.