Przygotowanie sadzonek kapusty – pikowanie
Jeśli chcemy w ogrodzie warzywnym posadzić kapustę, musimy wcześniej przygotować sadzonki, jeśli chcemy mieć własne, lub możemy zakupić gotowe na ryneczku (targu). Jeśli zdecydowaliśmy się na gotowe sadzonki to kupimy je w maju, wtedy kiedy będzie czas na sadzenie ich do gruntu.
Ja w tym roku wysiałam kapustę bardzo wcześnie bo 24 stycznia w kwadrze liścia. Wysiałam odmiany bardzo wczesne takie jak kapusta biała Ditmarska (odmiana najwcześniejsza). Jak dotąd nie udawała mi się kapusta, dlatego zdecydowałam się na tak wczesny wysiew i wczesne odmiany warzyw kapustnych. Mając doświadczenie, i robiąc tak jak moi rodzice, do tej pory wysiewałam kapusty w marcu w tunelu foliowym na grządkę. Gdy podrosły wykopywałam i sadziłam na miejsce docelowe. Zobaczymy jak będzie w tym roku, może uda się wyhodować okazałą kapustę, kalafiora czy brokuła 🙂
Prawie miesiąc po wysianiu zabrałam się za pikowanie kapustnych, rośliny mają już liście właściwe. Multidoniczkę trzymałam w domu przy oknie od strony południowej, w pokoju gdzie temperatura nie przekraczała 20 ℃, a i tak siewki się trochę powyciągały i musiałam pikować i posadzić głębiej po liścienie. Teraz po pikowaniu planuję przenieść je do szklarni, gdzie temperatura w nocy może jeszcze spaść do 0 ℃, okryję je dodatkowo agrowłókniną. Już kilka sadzonek jest w szklarni i dają radę, więc myślę, że będzie dobrze. Kapusty przesadziłam do doniczek o średnicy 8 cm, będą w nich rosły do maja, potem wsadzę je na miejsce stałe, może kilka posadzę w szklarni.
Trochę obawiałam się tego wczesnego wysiewu, ale myślę, że nie jest źle i sadzonki kapusty ditmarskiej wyglądają zdrowo. To już czwarty rok jak uprawiam kapusty, może w tym roku będą udane zbiory.