Zbiory warzyw wrzesień
Wrzesień to miesiąc, w którym możemy cieszyć się plonami z naszego ogrodu warzywnego. Zbiory warzyw to wynagrodzenie za kilku miesięczną pracę, taką jak: sianie, pikowanie, sadzenie, podlewanie oraz plewienie. Warzywa z własnego ogrodu smakują wyjątkowo dobrze, jeśli odpowiednio o nie zadbaliśmy, są soczyste, aromatyczne i zdrowe.
Wrzesień w ogrodzie to czas zbioru warzyw takich jak:
- warzywa korzeniowe: marchew, buraki, pietruszka, seler, rzepa, ziemniaki
- warzywa kapustne: kalafior, brokuły, kalarepa, kapusta pekińska, kapusta włoska
- warzywa strączkowe: fasola, fasolka szparagowa
- warzywa cebulowe: por
- warzywa dyniowate: cukinia, dynia, kabaczek, patison,
- w szklarniach jeszcze papryka i pomidory
- inne takie jak kukurydza, słonecznik.
Warto pamiętać, że terminy zbiorów warzyw mogą się różnić w zależności od odmiany oraz warunków pogodowych w danym rejonie kraju.
W moim ogrodzie wrześniowe zbiory warzyw to: cukinie, dynie, melony, fasolka szparagowa, kukurydza. Z szklarni ogórki, papryka oraz pomidory. W tym roku papryka w szklarni rośnie marnie, a owoce jeszcze dojrzewają. Natomiast udały się pomidory, gdyż cały sierpień były zbiory, a teraz dojrzewają jeszcze ostatnie sztuki. Najdłużej utrzymała się odmiana pomidorów Black Cherry, Yellowstone oraz Orange Bannana.
Po zbiorach warzyw zastosuj poplon
Po zbiorach warto zastosować poplon, by nie pozostawić odkrytej gleby. Nie powinno się pozostawiać gołej ziemi, gdyż powoduje to erozję i obniża jej wartość. Pisałam już o tym w styczniu przy planowaniu ogrodu odsyłam do wpisu.
Ja jako poplon po wykopaniu ziemniaków zasiałam facelię. Po pomidorach, które miałam w gruncie wysiałam gorczycę, a po ogórkach rzeżuchę.
Facelia ma wzbogacić glebę w azot, gdyż jest rośliną bobowatą, która ma zdolność wiązania azotu atmosferycznego. Robi to za pomocą bakterii, które żyją w jej korzeniach. Bakterie te przekształcają azot atmosferyczny w formę, która jest łatwo przyswajalna dla roślin.
Gorczyca oraz rzeżucha również wzbogacają glebę w azot i również są to rośliny bobowate, które mają zdolność wiązania azotu atmosferycznego. Po zakopaniu w glebie powstałego tak nawozu zielonego azot zostaje uwalniany i może być wykorzystany przez rośliny uprawiane w następnym sezonie.