Wapnowanie gleby w ogrodzie warzywnym

wapnowanie gleby po orce
22 października, 2023 0 Komentarzy

Wapnowanie gleby to zabieg agrotechniczny polegający uzupełnieniu wapna, w celu poprawy żyzności gleby. Każdy niedobór lub nadmiar wapnia jest niekorzystny zarówno dla gleby, jak i dla roślin. Wapnowanie ma na celu poprawę właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych gleby.

W ogrodzie warzywnym wapnowanie jest szczególnie ważne, ponieważ większość warzyw preferuje gleby o pH w zakresie od 6 do 7. Gleby o pH niższym niż 6 są kwaśne i mogą utrudniać wzrost roślin, powodując niedobory składników pokarmowych i zwiększając podatność na choroby. Najkorzystniejszą porą na zbadane zawartości wapnia w glebie jest późna jesień. W sklepach ogrodniczych można kupić miernik pH, lub testy pomiaru wapnia CA. Po zbadaniu zawartości wapnia w glebie, można przejść do uzupełniania braków w razie konieczności.

Kiedy wapnować glebę w ogrodzie warzywnym?

Najlepszym terminem do wapnowania gleby w ogrodzie warzywnym jest jesień, miesiące październik-listopad. Wiosną wapnowanie może spowodować spowolnienie wzrostu roślin.

Jak wapnować glebę w ogrodzie warzywnym?

Wapno należy rozsypać równomiernie na powierzchni gleby. Następnie należy wymieszać wapno z glebą na głębokość około 10 cm. Jeśli wapnujemy glebę ciężką, to wykonujemy to po orce. Glebę pozostawiamy w tak zwanej ostrej skibie by mróz mógł przeniknąć warstwę ziemi i podziałać pozytywnie na jej strukturę.

Ile wapna zastosować w ogrodzie warzywnym?

Ilość wapna, jaką należy zastosować w ogrodzie warzywnym, zależy od wyniku pomiaru pH gleby.

  • poniżej 5 pH należy zastosować około 5 kg wapna na 1 ar.
  • od 5 do 5,5 pH należy zastosować około 2,5 kg wapna na 1 ar.
  • powyżej 5,5 pH wapnowanie nie jest konieczne.

Dla poprawy gleb bardzo zaniedbanych i zakwaszonych należy zwiększyć dawkę wapnia.

Rodzaje wapna do wapnowania gleby w ogrodzie warzywnym

Do wapnowania gleby w ogrodzie warzywnym można stosować różne rodzaje wapna, w tym:

  • wapno tlenkowe (CaO),
  • wapno węglanowe (CaCO3),
  • wapno dolomitowe.

Zaleca się stosować dawki wapna wskazane na opakowaniu. Stosując zabieg jednorazowo nie podniesiemy pH gleby o 1 stopień, gdyż ilość nawozu wapniowego była by dość duża, co mogło by niekorzystnie wpłynąć na życie w glebie.

Ilość nawozu wapniowego potrzebna do podniesienia wartości pH gleby o 1 stopień (w kg na ar).

GlebaWapno tlenkowe
(CaO)
Węglan wapnia
(CaCO3)
Mieszanina tlenku i węglanu wapnia
(CaO, CaCO3)
Lekka203316
Średnia404432
Ciężka606648

Wapno tlenkowe jest najszybciej działającym wapnem, ale może również powodować uszkodzenia roślin. Poza tym tlenek wapnia wprowadzony do gleby wiąże wodę, co w przypadku gleb średnich i ciężkich jest zjawiskiem korzystnym, natomiast na glebach lekkich powoduje przesuszenie. Wapno węglanowe działa wolniej, ale jest bezpieczniejsze dla roślin, natomiast wapno magnezowe zawiera dodatkowo magnez, który jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla roślin. Najpopularniejszy wśród ogrodników jest Dolomit.

Wpływ wapnowania na glebę

Wapnowanie gleby, jeśli jest wykonane poprawnie to:

  • podnosi pH gleby,
  • poprawia strukturę gleby,
  • zwiększa pojemność sorpcyjną gleby,
  • poprawia dostępność składników pokarmowych dla roślin,
  • zmniejsza podatność gleby na choroby i szkodniki.

Zalety wapnowania gleby w ogrodzie warzywnym

Wapnowanie gleby w ogrodzie warzywnym ma wiele zalet, przede wszystkim poprawia wzrost i plonowanie warzyw, zmniejsza ryzyko występowania chorób i szkodników oraz zwiększa odporność roślin na stres.

Wapnowanie gleb lekkich wykonuje się co 2 lata, a gleb ciężkich co 4 lata.

Jeśli jesteś zainteresowany/a zgnębieniem tematu dotyczącego wapnowania gleby, publikacja dr Grażyny Hołubowicz-Kliza, dr Tamary Jadczyszyn oraz dr hab. Alicji Sułek Poradnik o wapnowaniu.

Kliknij, aby ocenić ten post!
[Całość: 1 Średnio: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *