Kwadra korzenia – wysiew warzyw
Kolejne wysiewy warzyw w 2023r. tym razem korzeniowych: selery, cebule, pory i brukiew. W poprzednim sezonie z tych warzyw udał mi się tylko seler w szklarni posadzony pomiędzy pomidory. Jaka to była odmiana nie wiem, chyba po kilka z każdej z jakiej wysiewałam, wszystkie rosły wyśmienicie. Cebule niestety mi się nie udały były małe, odmiana o bardzo dużych cebulach chyba nawet nie wzeszła. Brukiew również się nie udała, była bardzo mała, ale w tym roku wysiewam jeszcze raz.
Przy wysiewaniu selera wystarczy nasionka wklepać w ziemię i delikatnie spryskać wodą. Wschody selera powinny być widoczne po 7 dniach. Nasiona cebuli można przykryć niewielką ilością ziemi. Wschody cebuli i pora powinny być widoczne po 10 dniach. Warzywa wysiałam do doniczek o średnicy 11 cm, 12 cm, z ziemią kompostową wymieszaną z perlitem. Jak selery wykiełkują i wytworzą liście właściwe będę pikować do multidoniczek. Seler do wzrostu potrzebuje temperatury w zakresie 15-25℃. Do gruntu będę wysadzać w maju. Cebule i pory również będę pikować, ale do większej doniczki i gęsto, będę je trzymać w szklarni, w domu będą tylko do momentu wykiełkowania. Cebula i por do wzrostu potrzebuje temperatury w zakresie 5-20℃. Na grządkę będą wysadzane również w maju.
Odmiany cebul jakie wybrałam do wysiewu:
Wolska – odmiana późna, cebula ze złotą połyskującą skórką, do bezpośredniego spożycia i długotrwałego przechowywania.
Ailsa Craig – odmiana szybko rosnąca, o dużych żółtych cebulach, łagodnym smaku, do bezpośredniego spożycia, nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Avalon – odmiana średnio wczesna o białej łusce, cebule o delikatnym smaku do bezpośredniego spożycia i średnio długiego przechowywania.
Odmiany selera korzeniowego jakie wybrałam do wysiewu to:
Bruno – odmiana wczesna, bardzo plenna, zgrubienie korzeniowe duże, owalne do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa.
Makar – odmiana średnio wczesna, plenna, zgrubienie korzeniowe duże, kuliste do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa i na mrożonki.
Maxim – odmiana późna przeznaczona na zbiór jesienny, zgrubienia duże, kuliste do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa na mrożonki lub długiego przechowywania.
Wysiałam jeszcze por z własnych nasion oraz brukiew Wilhelmsburską – odmiana średnio wczesna, korzenie lekko stożkowe, miąższ żółty.