Jak uprawiać cebulę?

Cebulę najlepiej uprawiać z dymki. Czyli na wiosnę sadzimy małe cebulki, które można zakupić w sklepie ogrodniczym. Cebule te można spotkać w trzech kolorach białe, złote i czerwone. Uprawa cebuli z dymki jest szybsza niż z nasion. Małe cebulki dość szybko się ukorzeniają i wypuszczają szczypior, który możemy zebrać na kanapkę, a cebula dalej będzie rosła.
Można też uprawiać cebulę z nasion. Siew na rozsadę luty-kwiecień. Więc luty to odpowiedni miesiąc do wysiewu cebuli. Ja cebulę już wysiałam o czym pisałam w wcześniejszym wpisie. Wysiewamy nasiona rzutowo do doniczki. Głębokość siewu do 1,5 cm. Trzymamy doniczkę na parapecie w domu, a po wykiełkowaniu nasion przenosimy do szklarni, bądź tunelu. Sadzenie z rozsady na grządkę pod chmurką kwiecień-maj. Odległość pomiędzy roślinami 10 cm, a odległość pomiędzy rzędami 30 cm. Można też wykonać siew do gruntu w terminie luty-kwiecień.
Zbiory cebuli przeprowadzamy od lipca do września, w zależności jaką metodę uprawy wybraliśmy. Jeśli jesteś początkującym ogrodnikiem, ogrodniczką to lepiej jest wybrać metodę uprawy cebuli z dymki. Cebula z własnego ogródka jest delikatna, w sam raz do zjedzenia na surowo, do kanapki lub sałatek.
Do dłuższego przechowywania cebuli, trzeba ją pozostawić na zagonie by obrosła w „koszulki”. Jak szczypior zwiędnie wyrywa się cebulę w słoneczny dzień i pozostawia na kilka godzin na grządce by wyschła ziemia. Niektórzy ogrodnicy załamują szczypior by przyśpieszyć ten proces. Potem przenosi się zebrane plony do piwnicy-spiżarni.