Wysiew selera, cebuli oraz pora
Mamy końcówkę stycznia, kwadrę korzenia to dobry czas by rozpocząć wysiew nasion selera, cebuli oraz pora. Kolejna kwadra korzenia będzie końcem lutego, dlatego ja zdecydowałam się wysiać te warzywa jeszcze w styczniu.
Wysiew selera
Wysiewam seler naciowy oraz korzeniowe, seler korzeniowy Bruno, Makar i Maxim. Seler długo wschodzi od 2 do 3 tygodni. Nasiona selera wysiewam rzutowo i nie przysypuje tylko wklepuję je w ziemię, ponieważ potrzebują światła do wykiełkowania. Jak seler wypuści liście właściwe przepikuję go pojedynczo do multipaletek z otworami 5×5, w nich będą rosły aż do posadzenia w miejsce docelowe tak kwiecień-maj.
Wysiew nasion cebuli
Cebulę wysiewam w trzech odmianach. Cebule złote Globo oraz Wolską i cebulę białą Avalon. Nasiona cebuli są większe niż selera więc przykrywam je niewielką warstwą ziemi do wysiewów. Jak cebula wykiełkuje przeniosę doniczki do szklarni pod agrowłókninę. Temperatura w jakiej cebula dobrze rośnie to 5-20℃.
Wysiew pora
Nasiona pora są bardzo podobne do nasion cebuli. Wysiewamy je tak samo, jednak por jest warzywem bardziej odpornym na niskie temperatury i doniczkę z wysiewami możemy zostawić w szklarni. Temperatura w jakiej por dobrze rośnie to również 5-20℃. Można więc doniczkę przykryć agrowłókniną, jeśli zostawiamy ją, lub zabrać do domu poczekać, aż nasiona wykiełkują i wtedy przenieść do szklarni.
Wysiew Rodzynka Brazylijskiego
Postanowiłam wysiać Rodzynka Brazylijskiego z pojedynczego owocu. Owoce są bardzo dekoracyjne oraz można je długo przechowywać. Nasiona rodzynka są bardzo drobne, ale w jednym takim koraliku jest ich sporo. Roślinę tą można uprawiać w szklarni, w tunelu lub w donicy 20 litrowej. Może być rośliną ozdobną, owoce są jadalne.