Właściwości jabłek
Świeże jabłka są źródłem węglowodanów w tym błonnika.
Jabłka zawierają witaminę C, oraz większość innych witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, Retinol, E, tokoferol, D, K, ?-Karoten, likopen) i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę, a także pektynę.
Jabłka mamy przez cały rok, chociaż jesienią są najtańsze.
Dlaczego warto jeść jabłka:
- skutecznie walczą z cholesterolem
- przyjazne naszemu sercu bo zawarta w jabłkach kwercetyna uszczelnia żyły i tętnice
- zawierają przeciwutleniacze, a przecież antyoksydanty przedłużają życie
- są niskokaloryczne i usprawniają proces trawienia
- jabłka wspierają układ odporności
- zapobiegają przedwczesnemu starzeniu skóry, poprawiają stan włosów i paznokci
- nie wywołują alergii
- są uprawiane w Polsce od setek lat
- zawarte w jabłku flawonole mogą poprawiać funkcje poznawcze takie jak pamięć, szybkość przetwarzania informacji
- gryzienie twardych owoców jest korzystne dla dziąseł oraz w przypadku dzieci również dla prawidłowego zgryzu
- są smaczne i soczyste