Właściwości jabłek

jabłoń
19 sierpnia, 2022 0 Komentarzy

Świeże jabłka są źródłem węglowodanów w tym błonnika.

Jabłka zawierają witaminę C, oraz większość innych witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, Retinol, E,  tokoferol, D, K, ?-Karoten, likopen) i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę, a także pektynę.

Jabłka mamy przez cały rok, chociaż jesienią są najtańsze.

Dlaczego warto jeść jabłka:

  • skutecznie walczą z cholesterolem
  • przyjazne naszemu sercu bo zawarta w jabłkach kwercetyna uszczelnia żyły i tętnice
  • zawierają przeciwutleniacze, a przecież antyoksydanty przedłużają życie
  • są niskokaloryczne i usprawniają proces trawienia
  • jabłka wspierają układ odporności
  • zapobiegają przedwczesnemu starzeniu skóry, poprawiają stan włosów i paznokci
  • nie wywołują alergii
  • są uprawiane w Polsce od setek lat
  • zawarte w jabłku flawonole mogą poprawiać funkcje poznawcze takie jak pamięć, szybkość przetwarzania informacji
  • gryzienie twardych owoców jest korzystne dla dziąseł oraz w przypadku dzieci również dla prawidłowego zgryzu
  • są smaczne i soczyste
Kliknij, aby ocenić ten post!
[Całość: 0 Średnio: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *