Jakie warzywa warto uprawiać z rozsady?

Sadzonki pomidorów gotowe do sadzenia
11 lutego, 2023 0 Komentarzy

Uprawa warzyw z rozsady jest sposobem na przyśpieszenie zbiorów, lub jest niezbędna by w naszym klimacie zdążyły dojrzeć np. pomidory czy papryka. Co ciekawe, kulinarnie pomidory, ogórki, papryki czy bakłażany są warzywami, a jednak zalicza się je do owoców ponieważ plonem jest owoc, który powstaje z kwiatów i zawiera nasiona 🙂 Warzywa, które uprawiamy w przydomowych ogródkach, lub na działkach rekreacyjnych możemy podzielić na korzeniowe i liściowe.

Warzywa na wczesne plony

Warzywa na wczesne plony to głownie liściowe: sałaty, szpinak, roszponka i kapustne w tym kalarepka. Sałaty warto uprawiać z rozsady ponieważ najlepiej rosną wiosną, gdy dzień jest krótki i słońce jeszcze mocno nie grzeje. Gdy temperatury są wysokie liście sałaty robią się gorzkie, co jest oznaką, że roślina będzie wypuszczać pęd kwiatostanowy i nie nadaje się do jedzenia. Sałaty są też dobrym przedplonem i roślinami okrywającymi grządkę, zabezpieczając ziemię przed wysychaniem. Kalarepka może być uprawiana na przedplon jak i poplon.

Jeśli nie znasz tych pojęć: przedplon, plon główny i poplon więcej informacji znajdziesz w tym wpisie: Planowanie ogrodu – przedplon, plon właściwy, poplon.

Warzywa sadzone z rozsady

Są warzywa, które sadzimy tylko z rozsady takie jak selery, kapusty, kalafiory, brokuły, pomidory, bakłażany czy papryki. Nie znaczy to jednak, że sami musimy przygotować rozsady, możemy kupić gotowe na jarmarku (targu), bądź w sklepie ogrodniczym. Pomidory, bakłażany czy papryki sadzimy z rozsady, ponieważ są wrażliwe na niskie temperatury (temperatura do wzrostu 15-25℃), a czas do uzyskania plonów jest długi. Posadzone w maju dadzą plon w lipcu-sierpniu. Gdyby były wysiane w maju dały by plon we wrześniu-październiku, byłyby narażone na choroby ze względu na opady deszczu i mniejszą ilość słońca i mogły by nie dojrzeć.

Warzywa kapustne sadzimy z rozsady ponieważ ich sadzonki można już przygotowywać pod koniec lutego, a posadzić w połowie maja na zagon. Temperatura do wzrostu tych roślin to 10-20℃, rozsadę można przygotować wysiewając wprost na grządkę w szklarni lub tunelu foliowym. Do sadzenia wykopujemy tak zwane flance i sadzimy na zagon najlepiej w pochmurny dzień i po deszczu. Można też przygotować sadzonki w doniczkach w tedy rośliny lepiej się przyjmą.

Kępkowa rozsada warzyw

Warzywa korzeniowe raczej siejemy wprost do gruntu jak marchewka, pietruszka, burak czy rzodkiewka. Można jednak pokusić się i zrobić rozsadę tak zwaną kępkową. Co to znaczy? W otwory wielodoniczki wypełnione ziemią wkładamy po kilka nasion (3-5), jak rośliny wykiełkują i podrosną sadzi się je całą kępką na grządkę.

Czy warto przygotowywać rozsady warzyw korzeniowych?

Rozsadę warzyw korzeniowych przygotowuje się z dwóch powodów, po to by przyśpieszyć zbiór, lub ze względu na brak możliwości wysiania wprost do gruntu. Jednak, lepiej jeśli jest taka możliwość, siać wprost do gruntu, warzywa te nie lubią przesadzania. Wyjątkiem jest tutaj seler korzeniowy, którego wysiewamy już w lutym, jednak jego rozsady nie robimy w kępkach tylko pojedynczo.

Do kępkowej rozsady warzyw możemy zaliczyć rozsadę bobu i groszku, nasiona tych warzyw strączkowych umieszczamy w doniczce wypełnionej ziemią po kilka, tak aby się nie stykały – by miały miejsce do wykiełkowania. Warzywa strączkowe bób i groszek można uprawiać jako przedplon, ich korzenie gromadzą azot znajdujący się w powietrzu. Po zbiorach pozostawiamy części podziemne, obcinamy rośliny przy samej ziemi. Przygotowanie sadzonek przyspiesza zbiór i tym samym mamy wcześniej zwolniony zagon na uprawę plonu głównego np. ogórka.

Warzywa dyniowate z rozsady

Ogórek, arbuz i melon to warzywa (owoce), które z powodzeniem można uprawiać z rozsady. Pamiętać jednak trzeba, że nie lubią pikowania. Przesadzanie do większej doniczki lub sadzenie na miejsce docelowe, należy wykonać ostrożnie, tak by nie naruszyć bryły korzeniowej i nie złamać łodygi. Przygotowanie rozsady tych roślin jest dobrym sposobem na ślimaki, które gustują tylko w młodych roślinach, a starsze już omijają. Można też przygotować rozsadę cukinii, dyni czy patisona, ale warzywa te znakomicie poradzą sobie również wysiane wprost do gruntu w kwietniu.

Kliknij, aby ocenić ten post!
[Całość: 1 Średnio: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *