Zmiany uprawy warzyw na grządce wpływają korzystnie na utrzymanie ziemi w dobrej kondycji. Czyli dzięki zastosowaniu płodozmianu ziemia nie jest wyjałowiona, tak jak ma to miejsce przy stałych nasadzeniach.
W pierwszym roku po zastosowaniu obornika uprawia się warzywa o dużych wymaganiach pokarmowych, w kolejnym roku o mniejszych. Następnie sadzi się warzywa, których korzenie gromadzą w ziemi azot i ponownie stosuje się nawożenie najlepiej w postaci kompostu.
Taka zmianowość gwarantuje dorodne warzywa oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób i szkodników.
Płodozmian możemy też zastosować w ciągu jednego roku, sadząc na grządce kolejne grupy warzyw, w celu intensywniejszego wykorzystania warzywnika. Sadzimy warzywa o długim okresie wzrostu, uprawiamy je jako plon główny, oraz wysiewamy lub sadzimy warzywa o krótkim okresie wegetacyjnym jako przedplon lub poplon.
Przedplonem są warzywa, które mają krótki okres wzrostu i nie wymagają długiego ciepłego słonecznego dnia. A zatem są to miesiące marzec, kwiecień. Na przedplon doskonale nadaje się rzodkiewka, sałata, koper, groszek cukrowy, kalarepa, cebula dymka oraz szpinak. Warzywa te można siać bezpośrednio do gruntu, lub sadzać z przygotowanej wcześniej rozsady.
Plon główny to warzywa, które będą rosły na grządce prze dłuższy czas w jednym sezonie. Mogą to być warzywa, które posadzimy po tych zwanych przedplonem, ale też takie które przez pewien czas będą rosły w towarzystwie tych pierwszych. Warto wtedy zastanowić się nad tym jakie warzywa rosną dobrze w swoim sasiedztwie. Przykładowo tam gdzie wysialiśy koper, można posiać ogórki.
Poplon zazwyczaj ma na celu poprawę jakości ziemi. Taki wysiew poplonu inaczej zwany też jest zielonym nawozem. Rośliny pozostawia się na grządkach do wiosny, chronią one glebę okrywając ją. Nie powinno się pozostawiać gołej ziemi gdyż powoduje to erozję i obniża jej wartość. Można też uprawiać warzywa do spożycia, ale rzadko się coś udaje w tych ostatnich miesiącach w roku kiedy dzień jest krótki, a noce są zimne.