logo planeru ogrodu warzywnego

Planer ogrodu warzywnego

Kalendarz zbioru warzyw

kalendarz zbioru warzyw

Zbiory warzyw to nagroda dla ogrodnika za pracę wykonaną przez cały sezon ogrodowy. Zbiory możemy już zacząć na wiosnę, jeżeli mamy możliwość uprawy warzyw w tunelu foliowym, bądź w szklarni.

Terminy zbioru warzyw

Wiosna (kwiecień, maj, czerwiec)
Pierwsze warzywa jakie możemy zebrać to sałata liściowa, sałata rzymska, rukola, szpinak, szparagi, kalarepa, koperek, kapusta pekińska, bób, groszek, brokuł, kalafior.

  • Sałata, rukola, szpinak, zbiory całą wiosnę. Okres wegetacji 60-70 dni.
  • Szparagi zbiór kwiecień-maj.
  • Kalarepa zbiór czerwiec. Warto ją ponownie wysiać w czerwcu na zbiór jesienny. Okres wegetacji 50-140 dni.
  • Koperek zbiera się po ok. 4-6 tygodniach od siewu. Zbiory kwiecień - maj
  • Kapusta pekińska zbiory pod koniec czerwca.
  • Bób zbiory maj-czerwiec. Okres wegetacji 40-50 dni.
  • Groszek zbiera się po 60–70 dniach od wysiania. Zbiory maj-czerwiec. Groszek można wysiać w kilku partiach i cieszyć się nim do września.
  • Brokuł zbiera się pod koniec czerwca. Zbiory są po około 50-80 dniach od posadzenia sadzonek. Niektóre odmiany brokułów można zbierać nawet w październiku.
  • Kalafior podobnie jak brokuł, pierwsze zbiory pod koniec czerwca. Zbiory są po około 60-70 dniach od posadzenia sadzonek.

Lato (lipiec, sierpień, wrzesień)
Lato to czas obwitych plonów. Zbieramy ogórki, pomidory, papryki, bakłażany, cukinie, cebulę, czosnek, fasolkę szparagową, arbuzy, melony, seler naciowy, ziemniaki.

  • Ogórki zbiory lipiec-wrzesień. Okres wegetacji 60 dni.
  • Pomidory zbiory czerwiec-wrzesień. Pomidor jest rośliną o długim okresie wegetacji 100-130 dni.
  • Papryka zbiory sierpień-wrzesień.
  • Bakłażan zbiory sierpień-wrzesień.
  • Cukinia zbiory lipiec-wrzesień. Pierwsze owoce można zbierać po 40 dniach.
  • Cebula zbiory lipiec-wrzesień. Cebulę zbieramy gdy szczypior zaschnie. Okres jej wegetacji wynosi 120-130 dni.
  • Czosnek zbiory lipiec. Czosnek najlepiej sadzić w październiku. Gdy roślina wykształci kwiatostan warto go oberwać, by zawiązywała ładniejszą główkę znajdującą się w ziemi. Główki czosnku zbieramy, gdy liście zaczynają żółknąć.
  • Fasolka szparagowa zbiory sierpień-wrzesień. Okres wegetacji 60-80 dni.
  • Arbuz i melon zbiory sierpień-październik.
  • Seler naciowy zbiory od czerwca do późnej jesieni. Okres wegetacji od posadzenia 70-80 dni.
  • Ziemniaki zbiór od lipca-sierpnia. Okres wegetacji zależny jest od odmiany i może trwać od 60-140 dni

Jesień (październik, listopad, grudzień)
Końcówka zbiorów warzyw, zbieramy warzywa takie jak por, dynia, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, burak, kapusta, fasola, kukurydza.

  • Por zbiory od września do późnej jesieni. Jeśli wysialiśmy por wczesny zbiory mogą być juz w lipcu. Można por pozostawić na zimę na grządce. W kolejnym roku por zakwitnie. Okres wegetacji 170 dni.
  • Dynia zbiory wrzesień-październik. Okres wegetacji 120-140 dni.
  • Marchewka zbiory wrzesień-październik. Zbiory po 12-16 tygodniach od wysiewu. Jeśli wysialiśmy wczesny odmiany pierwsze zbiory mogą być już w czerwcu.
  • Pietruszka zbiory do przechowywania w październiku. Podobnie jak marchew jeśli wysialiśmy wczesny odmiany pierwsze zbiory mogą być już w czerwcu do bieżącego spożycia.
  • Seler korzeniowy zbiór październik-listopad. Okres wegetacji 140 dni. Produkcja rozsady trwa 10-12 tygodni.
  • Burak zbiory wrzesień-październik. Okres wegetacji wynosi około 110-115 dni.
  • Kapusta zbiory październik-listopad. W sierpniu i wrześniu zbieramy odmiany średnio wczesne, a w lipcu odmiany wczesne.
  • Fasola zbiory wrzesień-październik. Okres wegetacji 120 dni.
  • Kukurydza zbiory wrzesień-październik. Okres wegetacji 60-180 dni.

Zima (styczeń, luty, marzec)
Zima to czas odpoczynku dla gleby. My natomiast możemy się cieszyć warzywami przechowywanymi w spiżarni. Na grafice są one zaznaczone na szaro. Na grządkach pozostaje brukselka i jarmuż, zbiory można wykonywać całą zimę.

Terminy zbiorów warzyw są zależne od terminu wysiewu, rodzaju odmian (wczesne, średniowczesne, późne), od warunków atmosferycznych, zasobności gleby w składniki pokarmowe oraz w wodę.