Zbiory warzyw to nagroda dla ogrodnika za pracę wykonaną przez cały sezon ogrodowy.
Zbiory możemy już zacząć na wiosnę, jeżeli mamy możliwość uprawy warzyw w tunelu foliowym, bądź w szklarni.
Terminy zbioru warzyw
Wiosna (kwiecień, maj, czerwiec)
Pierwsze warzywa jakie możemy zebrać to sałata liściowa, sałata rzymska, rukola, szpinak, szparagi, kalarepa,
koperek, kapusta pekińska, bób, groszek, brokuł, kalafior.
- Sałata, rukola, szpinak, zbiory całą wiosnę. Okres wegetacji 60-70 dni.
- Szparagi zbiór kwiecień-maj.
- Kalarepa zbiór czerwiec. Warto ją ponownie wysiać w czerwcu na zbiór jesienny. Okres wegetacji 50-140 dni.
- Koperek zbiera się po ok. 4-6 tygodniach od siewu. Zbiory kwiecień - maj
- Kapusta pekińska zbiory pod koniec czerwca.
- Bób zbiory maj-czerwiec. Okres wegetacji 40-50 dni.
- Groszek zbiera się po 60–70 dniach od wysiania. Zbiory maj-czerwiec.
Groszek można wysiać w kilku partiach i cieszyć się nim do września.
- Brokuł zbiera się pod koniec czerwca. Zbiory są po około 50-80 dniach od posadzenia sadzonek.
Niektóre odmiany brokułów można zbierać nawet w październiku.
- Kalafior podobnie jak brokuł, pierwsze zbiory pod koniec czerwca. Zbiory są po około 60-70 dniach od posadzenia sadzonek.
Lato (lipiec, sierpień, wrzesień)
Lato to czas obwitych plonów. Zbieramy ogórki, pomidory, papryki, bakłażany, cukinie, cebulę, czosnek,
fasolkę szparagową, arbuzy, melony, seler naciowy, ziemniaki.
- Ogórki zbiory lipiec-wrzesień. Okres wegetacji 60 dni.
- Pomidory zbiory czerwiec-wrzesień. Pomidor jest rośliną o długim okresie wegetacji 100-130 dni.
- Papryka zbiory sierpień-wrzesień.
- Bakłażan zbiory sierpień-wrzesień.
- Cukinia zbiory lipiec-wrzesień. Pierwsze owoce można zbierać po 40 dniach.
- Cebula zbiory lipiec-wrzesień. Cebulę zbieramy gdy szczypior zaschnie. Okres jej wegetacji wynosi 120-130 dni.
- Czosnek zbiory lipiec. Czosnek najlepiej sadzić w październiku. Gdy roślina wykształci kwiatostan warto go oberwać, by zawiązywała ładniejszą główkę znajdującą się w ziemi.
Główki czosnku zbieramy, gdy liście zaczynają żółknąć.
- Fasolka szparagowa zbiory sierpień-wrzesień. Okres wegetacji 60-80 dni.
- Arbuz i melon zbiory sierpień-październik.
- Seler naciowy zbiory od czerwca do późnej jesieni. Okres wegetacji od posadzenia 70-80 dni.
- Ziemniaki zbiór od lipca-sierpnia. Okres wegetacji zależny jest od odmiany i może trwać od 60-140 dni
Jesień (październik, listopad, grudzień)
Końcówka zbiorów warzyw, zbieramy warzywa takie jak por, dynia, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, burak, kapusta, fasola, kukurydza.
- Por zbiory od września do późnej jesieni. Jeśli wysialiśmy por wczesny zbiory mogą być juz w lipcu.
Można por pozostawić na zimę na grządce. W kolejnym roku por zakwitnie.
Okres wegetacji 170 dni.
- Dynia zbiory wrzesień-październik. Okres wegetacji 120-140 dni.
- Marchewka zbiory wrzesień-październik. Zbiory po 12-16 tygodniach od wysiewu.
Jeśli wysialiśmy wczesny odmiany pierwsze zbiory mogą być już w czerwcu.
- Pietruszka zbiory do przechowywania w październiku. Podobnie jak marchew jeśli wysialiśmy wczesny odmiany pierwsze
zbiory mogą być już w czerwcu do bieżącego spożycia.
- Seler korzeniowy zbiór październik-listopad. Okres wegetacji 140 dni. Produkcja rozsady trwa 10-12 tygodni.
- Burak zbiory wrzesień-październik. Okres wegetacji wynosi około 110-115 dni.
- Kapusta zbiory październik-listopad. W sierpniu i wrześniu zbieramy odmiany średnio wczesne, a w lipcu odmiany wczesne.
- Fasola zbiory wrzesień-październik. Okres wegetacji 120 dni.
- Kukurydza zbiory wrzesień-październik. Okres wegetacji 60-180 dni.
Zima (styczeń, luty, marzec)
Zima to czas odpoczynku dla gleby. My natomiast możemy się cieszyć warzywami przechowywanymi w spiżarni. Na grafice są one zaznaczone na szaro. Na grządkach pozostaje brukselka i jarmuż, zbiory można wykonywać całą zimę.
Terminy zbiorów warzyw są zależne od terminu wysiewu, rodzaju odmian (wczesne, średniowczesne, późne), od warunków atmosferycznych, zasobności gleby w składniki pokarmowe oraz w wodę.