Jak uprawiać warzywa na gliniastej glebie?
W treści znajdziesz wskazania co zrobić, by uprawiać warzywa na gliniastej glebie i uzyskać zadowalające plony.
Urodzajna ziemia to taka, która jest bogata w minerały i w przypadku gleby gliniastej tak jest, tylko że składniki te nie są dostępne dla roślin, ponieważ struktura gleby utrudnia ich pobieranie. Ziemia powinna zawierać duże ilości próchnicy, więc musisz do gleby gliniastej wprowadzić materiał organiczny, który z pomocą grzybów i mikroorganizmów się rozłoży i powstanie próchnica.
Próchnica sprawia, że gleba nie jest zbita, tylko ma strukturę gruzełkowatą, dzięki której jest lepiej napowietrzona, oraz ma możliwość gromadzenia wody jak gąbka.
CIEKAWOSTKA
Kompost, obornik oraz ściółki. Do użyźniania gleby stosuj kompost, obornik oraz ściółkuj grządki skoszoną trawą, słomą oraz zrębkami jeśli masz do nich dostęp. Kompost stosuj na wiosnę, najlepiej po przesianiu jako ściółka. Natomiast obornik na jesień, co 4 lata. Pamiętając, że wtedy nie wapnujemy gleby, ponieważ nawożenie obornikiem będzie mniej skuteczne.
Poplon – po zbiorach warzyw, wysiewaj poplon, gdy podrośnie zetnij i pozostaw go na zagonach, aż do wiosny. Gotowe mieszanki na poplon możesz kupić w sklepach rolniczych. Skład na przykład mieszanki strukturotwórczej wchodzą:
- groch siewny 35%
- łubin wąskolistny 25%
- gryka 10%
- facelia 13%
- słonecznik 7%
- seradela 5%
- olejarka Abisyńska 5%
Wapnowanie – co 4 lata jesienią wykonuj zabieg wapnowania. Ziemia gliniasta wymaga rozluźnienia, co możemy uzyskać między innymi przez wapnowanie tlenkiem wapnia.
Jakie są wady i zalety gleby gliniastej
Jeśli nic nie będziemy robić w celu poprawy gleby, by stała się urodzajna i by warzywa na gliniastej glebie dobrze rosły, to gdy przyjdzie susza i ziemia popęka – jak widać na zdjęciu. Wysiane nasiona nie będą miały możliwości wykiełkować, ponieważ rośliny nie przedostaną się przez twardą skorupę. To jest właśnie wadą gleb gliniastych, że w przypadku braku opadów robią się twarde jak skała. Gęsto zbite cząsteczki gleby zmniejszają przepuszczalność powietrza oraz wody, a przecież ziemia pod warzywa powinna być napowietrzona, o czym wspomniałam już wcześniej.
Gleby gliniaste są zasobne w składniki pokarmowe, ale jej struktura utrudnia korzeniom roślin pobieranie ich. Korzenie nie mogą się wystarczająco rozrastać, więc warzywa korzeniowe będą trudne w uprawie w takich warunkach. Można wykonać głęboszowanie, zabieg ten rozluźni nieco wierzchnią warstwę ziemi.
Zaletą, ale i wadą gleby gliniastej jest to, że zatrzymuje wodę na dłużej, ale w przypadku długo utrzymujących się opadów może to być problem, bo korzenie roślin zaczną gnić.