Pikowanie selera korzeniowego
Seler jest warzywem, które wymaga długiego czasu do pozyskania zbiorów od 7 do 8 miesięcy od wysiewu. W tabeli lista warzyw możemy uzyskać więcej informacji. Seler wysiewamy już w lutym do doniczek metodą rzutową. Nasiona do wykiełkowania potrzebują światła, więc wklepujemy je delikatnie w podłoże, nie przysypujemy ziemią.
Seler kiełkuje dość długo 2-3 tygodnie, czasami wschody selera naciowego bywają nierówne. Gdy rośliny wykształcą liście właściwe, należy je przepikować do multidoniczek, wkładając po jednej sadzonce do przegródki. Sadzimy tak aby liścienie były delikatnie ponad ziemią, nie powinno sadzić się głębiej, bo zgrubienie, które wykształci seler korzeniowy będzie właśnie w tym miejscu gdzie są pierwsze liście. Gdy seler będzie posadzony za głęboko, będzie bardziej obrośnięty korzeniami i może być mniej kształtny 🙂 Jest na to rada, sadzonką posadzonym już w miejscu docelowym, należy wokół zgrubienia odgarnąć ziemię.
Przepikowane selery trzymamy w domu, seler jest warzywem, które dla prawidłowego wzrostu potrzebuje temperatury 15-25℃. Sadzonki selera, na miejsce stałe sadzimy w drugiej połowie maja. Gdy w szklarni utrzymuje się temperatura powyżej 10 ℃, można sadzonki przenieść do szklarni. Można też seler posadzić w szklarni, bądź w tunelu foliowym pomiędzy pomidorami, rośliny te w takim towarzystwie bardzo dobrze rosną, i zbiory będą wcześniej.
Smak selera z własnego ogrodu jest nieporównywalny z selerami z sklepowej półki. Tak jak ja nie lubiłam selera i jadłam go wyłącznie w sałatce jarzynowej, tak teraz zajadam się nim na surowo, zjadając je jak jabłko, robiąc z niego surówki i soki warzywne. Dlatego u mnie są, aż 3 multidoniczki, seler MAKAR, BRUNO i MAX. Seler naciowy jeszcze czeka na pikowanie.