Wysiew arbuza – przygotowanie sadzonek

Wysiew arbuza na ręcznik papierowy
5 marca, 2023 0 Komentarzy

Marzec, kwadra owocu więc czas na wysiew arbuza. Sieję w marcu bo nasiona arbuza długo kiełkują, pewno przy wyższej temperaturze było by szybciej, a u mnie na parapetach jest około 20 °C. Kolejny powód wczesnego wysiewu, to rejon w jakim uprawiam ogród, południe Polski, gdzie panuje klimat umiarkowany górski. Arbuz potrzebuje czasu by urosnąć i zdążyć dojrzeć przed pierwszymi przymrozkami. Uprawiam arbuza już trzeci sezon, z roku na rok okazy są dorodniejsze.

Wysiew nasion arbuza wykonuję nie do ziemi w doniczkach, tylko wykładam na wilgotny ręcznik papierowy do podkiełkowania, a dopiero gdy pokaże się kiełek wkładam do ziemi. Taka metoda się u mnie sprawdza, zdarza się, że niektóre nasiona gniją, a w tej metodzie wkładamy tylko te zdrowe. Po wyłożeniu nasion na ręcznik papierowy można je przykryć kolejną warstwą i trzeba je spryskać wodą. Zamykamy pojemnik i zaglądamy do niego prawie codziennie by sprawdzić czy nasiona są wilgotne i czy już wykiełkowały. W razie konieczności ponownie spryskujemy. Gdy nasiona wypuszczą kiełek wsadzany po 3 (ale tak by się nie stykały) do doniczki P9 i pozostawiamy w niej sadzonki, aż do wysadzenia na miejsce stałe. Arbuzy lubią się wyciągać, więc można dać nieco mniej ziemi do doniczki, by po kilku dniach dosypać.

Młode sadzonki arbuza i co dalej?

Arbuz tak jak wszystkie rośliny dyniowate nie lubi przesadzania, a o pikowaniu nie ma mowy. Gotowe sadzonki arbuza w kwietniu można przenieść do szklarni, a na grządkę sadzimy w drugiej połowie maja, po ustaniu przymrozków. Sadzimy po liścienie, pozostawiona łodyga lubi pękać, by temu zapobiec można również obłożyć sianem. Arbuz potrzebuje ziemi bogatej w składniki pokarmowe, czyli nie żałujmy mu kompostu. Preferuje stanowisko ciepłe, słoneczne i lubi mieć lekko wilgotną ziemię, ale nie mokrą.

Na pierwszym zdjęciu sadzonki arbuza wysadzone w maju. Na drugim zdjęciu widać jak pięknie się rozrosły.
UWAGA! Młode sadzonki arbuza lubią podjadać ślimaki.

Więcej wpisów w kategorii przygotowanie sadzonek

Kliknij, aby ocenić ten post!
[Całość: 0 Średnio: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *