Pozyskiwanie własnych nasiona warzyw
Uprawiając warzywa, można pozyskać nasiona na kolejny sezon. Czasami jest to bardzo proste, bo nasiona są już dojrzałe przy zbiorze warzyw, a czasami trudne, bo musimy poczekać na nasiona jeszcze rok, zanim roślina zakwitnie. Tak! Każde warzywa, które uprawiamy mają nasiona nawet ziemniaki. Tylko nie każde opłaca się zbierać i wysiewać. Rośliny wysiane z własnych nasion, czy pobranych z zakupionego w sklepie warzywa mogą nie powtórzyć cech. Dlatego, warto oprócz swoich nasion posiadać takie ustalonych odmian.
Nasiona, których zbiór jest łatwy.
Koper – łatwo jest pozyskać nasiona, wystarczy tylko dać roślinie zakwitnąć i wytworzy baldachim z nasionami. Czekamy, aż nasiona dojrzeją. Widać to gdy koper zasycha. Potrząsamy baldachimem nad papierową torbą, lub wkładamy całe suche kwiatostany. Ważne by nasiona były suche. Można też związać suche bukiety i zawiesić pod zadaszeniem.
Rzodkiewka – jeśli ją pozostawimy na zagonie zakwitnie i wyda nasiona zgromadzone w strączkach. Gdy strączki dojrzeją i uschną, nasiona mogą się same wysiać, więc trzeba zdążyć zebrać jeszcze pozamykane strączki i wyłuskać nasiona do pojemniczka. Nasiona są zazwyczaj brązowe i dość spore wielkości główki szpilki.
Ogórek – by zebrać jego nasiona musimy dać mu dojrzeć, musi zmienić kolor na żółty, z zielonego ogórka nie zbierzemy dojrzałych nasion. Następnie wybieramy nasiona z gniazda nasiennego i przepłukujemy na sitku, wysypujemy na ręcznik, pocieramy bo każde nasionko jest w błonie. Tak przygotowane nasiona wykładamy na papierowy ręcznik i suszymy przez kilka dni.
Dynia, cukinia, patison, arbuz – bardzo łatwo jest pozyskać nasiona bo jest ich sporo, wystarczy tylko wyjąć kilkanaście, wyłożyć na papierowy ręcznik i suszyć przez kilka dni. Jeśli mamy wiele odmian dyniowatych, rośliny będą się krzyżować i kolejne pokolenie może okazać się niespodzianką 🙂
Pomidor – ma gniazda nasienne z miąższem, musimy nasiona wybrać na sitko i przepłukać przyciskając delikatnie palcami pocierać aż miąższu będzie jak najmniej, następnie wyłożyć na ręcznik papierowy i suszyć przez kilka dni.
Papryka – zbiór nasion papryki jest chyba jednym z najłatwiejszych. Roślina wytwarza nasiona zgromadzone w jednym miejscu, co widać po przekrojeniu, wystarczy je palcami wybrać wyłożyć na papierowy ręcznik i wysuszyć.
Nasiona, które zbierzemy w drugim roku uprawy.
Por – to warzywo, którego nasiona zbierzemy w drugim roku uprawy. Pozostawiony na zimę w kolejnym roku zakwitnie. Kwiaty porów są bardzo okazałe, podobne do kwiatów czosnku, czy też cebuli tylko o wiele większe. Bardzo lubią je owady zapylające. Gdy przekwitną zawiążą się czarne nasiona. Kwiatostany ścinamy gdy są suche, można je przechowywać podobnie jak baldachimy kopru, lub w rękach wymłócić, czyli oddzielić plewy od ziarna i przechowywać same nasiona w pojemniku lub papierowej torebce.
Cebula – podobnie jak por kwitnie w drugim roku uprawy i ma podobne kwiatostany nieco mniejsze oraz czarne nasiona. Zbiór nasion taki sam jak w przypadku porów.
Nasiona, których nie opłaca się zbierać.
Czosnek – kwitnie w pierwszym roku po posadzeniu. Nasion nie opłaca się zbierać, bo wydajniejszy jest plon z posadzonych ząbków czosnku. Czosnek powinno się ogławiać, czyli pozbawiać pędów kwiatostanowych by lepiej zawiązywał część podziemną na której nam najbardziej zależy.
Ziemniak – kwitnie w pierwszym roku po posadzeniu ma piękne białe lub fioletowe kwiaty. Po przekwitnięciu możemy zacząć podbierać bulwy ziemniaka. Ziemniaki uprawia się z sadzeniaków, więc nie zbiera się ich nasion. Ale roślina, jak każda inna, również wytwarza nasiona.