Mróz w szklarni – czujnik temperatury WiFi

Czujnik temperatury WiFi
23 listopada, 2023 0 Komentarzy

Koniec listopada i pierwszy mróz zawitał do szklarni. Na zewnątrz rano było -5 °C, dlatego szklarnia oszroniona, a mróz pomalował piękne wzory na poliwęglanie. Czujnik temperatury WiFi zarejestrował w szklarni -1 °C, więc to już koniec upraw warzyw wrażliwych na niskie temperatury. Pod włókniną rośnie jeszcze sałata, cebula na szczypior i pietruszka na natkę.

Rodzynek brazylijski i awokado owinięte włókniną, może przezimują pod tą kołderką. W szklarni rośnie jeszcze por i szpinak, te warzywa powinny poradzić sobie bez osłony. Na zewnątrz szklarnia obłożona zrębkami i liśćmi, by zimny wiatr nie dostawał się do środka.

Cały czas będę monitorować temperaturę w szklarni, bo jest czujnik temperatury WiFi. Szklarnia nie jest ogrzewana, więc różnica temperatury w środku, a na zewnątrz to około 4 °C. To niewiele, ale pod włókniną rośliny mają jeszcze wyższą temperaturę. Ważne by ziemia nie przemarzła, jeśli chcemy w zimie uprawiać warzywa. Sałata, szpinak oraz por zniosą nawet spadki temperatury do – 6 °C. Zobacz jaka była temperatura w styczniu i lutym w tym roku.

Zapraszam do oglądania pierwszego filmiku na YouTube Listopad w szklarni i ogrodzie | Temperatura w szklarni | Czujnik temperatury

Kliknij, aby ocenić ten post!
[Całość: 0 Średnio: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *